bore skruemaskinen borsving

Gammeldags borsving

bore skruemaskinen rullebor

Gammeldags rullebor

bore skruemaskinen

Moderne skruemaskine

bore skruemaskinen reparation

Moderne skruemaskine til reparation

bore Skrue slag maskinen

bore skruemaskinen

I tidernes morgen var værktøjet på ingen måde så avanceret som idag. Det startede med det mekaniske borsving for siden hen at udvikle sig til et rullebor. Bore skruemaskinen er et værktøj og et resultat af mange hundrede års udvikling. Med tiden er de blevet hurtigere og mere robuste.

For at bore hul i ting har vi gjort brug af et hav af forskellige værktøj fra syle til filer og senest den noget mere avancerede bore skruemaskinen. Med de nye maskiner er man nu istand til at bore meget hurtigere i træ, beton, mursten og metaller.

Den nuværende skrue/boremaskine består af en simpel elektromagnetisk DC jævnsstrømsmotor drevet af et batteri, der er fæstnet oftest i bunden. Maksinen forvandler energien i batteriet til rotationer via to gear. Det er klart at at batteriet (V) Volt har betydning for hvor mange kræfter maskinen har under formlen VxA=W Volt gange ampere lig Watt samt moment. Maskinene på billedet herover har en effekt på omkring 500W. Videon til venstre forklare hvordan man når frem til den fornødne trækkraft.
Nye batterier idag kører med Nikel Cadmium og Lithion ion batterier. De fleste kendte batteridrevne bore skruemaskiner kører idag med mellem 0-450 & 0-1650 rpm omdrejninger pr. minut og med en effekt på mellem 200-700 watt. Det er ca. mellem en kvart til en hestekraft (HK).

Den Rigtige Handyman bor
Den Rigtige Handyman bits

Koblinger

Der findes nye koblinger til at fæstne værktøjet eller bits. Der er to fæstningsmuligheder. Den traditionelle skruelukke mekanisme og SDS der fungere som en slags bajonet. På billedet til venstre ses det traditionelle bor i venstre side, der monteres ved skruelukke mekanismen. På venstre billede i højre side ses SDS boret, hvor det kræver et særligt SDS hoved for at fæstne det til maskinen. På højre billede ses bits der kan monteres på bore skruemaskinen. 

På borehovedet kan monteres bits i flere forskellige variationer. De mest kendte er stjerneskrue, torx almindelig skruer en enkelt kærv og unbraco.

Der findes et hav af forskellige skruemaskiner på markedet til de private og professionelle. De samme motorer anvendes i mange andre værktøjer idag så vinkelslibere, rundsave, stiksave og gipsskruemaskiner.

 

Ring